< tilbage 25-02-2024 - 12:43

Million og farvegenetik

Hvordan er det nu lige med Million og farver på føllene? Det spørgsmål har vi fået nogle gange over besked, så her kommer en lille gennemgang.

 

Ved brug af Million er der følgende muligheder, når det gælder føllenes grundfarver:

  • SORT: Million er sort – og han avler mange sorte afkom.
  • RØD: Million kan IKKE avle røde føl, heller ikke på røde hopper.
  • BRUN: Millions afkom kan blive brune, men kun hvis hoppen videregiver et brunt gen. Det kan ikke komme fra Million selv.

Ved skimmel gælder det også, at det skal komme fra en skimmel mor.


Og hvordan ved vi så det? Fordi vi har fået Million farvetestet. Ud fra hans afstamning, vidste vi, at der var en mulighed for, at han ikke ville bære det røde gen. Den antagelse viste sig at være rigtig: Million har nemlig genotypen EEaa.

E fortæller, om hesten har sort eller rød som grundfarve. EE = to sorte gener, og hingsten kan kun videregive sort som grundfarve. På samme gen kan heste også være ee – og så er de røde – eller Ee, som er sort med et skjult rødt gen.


A fortæller, om hesten kan være brun. I praksis er hesten kun brun, hvis den har sort som grundfarve og det brune gen også er tilstede. Røde heste kan sagtens have et brunt gen – det kan bare ikke ses på dem. aa = hesten er ikke brun og kan ikke videregive et brunt gen til ankommene. Aa = Hesten kan være brun og kan videregive et brunt gen til afkom. AA = Hesten kan være brun og videregiver altid et brunt gen til afkommene. 

 

Læs mere om Million her.

 

 

 

<